Informace pro soutěžící

Vážení kolegové

dovolte, abychom Vás pozvali na

13. ročník Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů

Soutěž se uskuteční v sobotu 10. června 2017 v prostorách Vinných sklepů U Jeňoura a Hotelu Beatrice ve vyhlášené sklepní lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku.

Vlastní soutěž bude „tradičně netradiční“ v tom, že se budou srovnávat jen praktické dovednosti, jinak řečeno, nečeká Vás žádný písemný test. Disciplíny budou jen dvě: sekání sektu a servis sektu. Soutěž začne ve 13:00 kvalifikačním kolem. To je povinné pro všechny s výjimkou finalistů předchozích ročníků, kteří mají automaticky zajištěn postup do semifinále. V kvalifikačním neveřejném kole Vás čekají stejné úkoly jako v semifinále, tedy klasický servis sektu (časový limit 4 minuty) a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve.

V odpoledním, již veřejném semifinále, se představí maximálně patnáct sommelierů podle uvážení poroty, která má pravomoc vyřadit kohokoliv z dalšího průběhu soutěže. Soutěžící nejprve předvede klasický servis sektu v časovém limitu 4 minuty (servis již neprovádí postupující z dopolední kvalifikace, kterým se započítává kvalifikační výkon, ale jen přímo nasazení semifinalisté!) a poté otevření 3 láhví sektu libovolným způsobem. Několik šavlí bude k dispozici přímo na místě, ale doporučujeme každému, aby si na soutěž přivezl svůj nástroj. Nejlepší soutěžící (minimálně 4, maximálně 6 – opět rozhodne porota) postoupí do večerního finále, které bude letos opět ve free stylu. Finalisté budou mít pětiminutový prostor na useknutí libovolného počtu láhví jakýmkoliv způsobem. Jediným limitem je použití minimálně 5 a maximálně 12 lahví jakéhokoliv objemu!

Připomínáme, že soutěž je zařazena do dlouhodobého hodnocení Sommelierské ligy, na základě, které bude vybrán reprezentant ČR pro mistrovství světa i Evropy! Výkony bude hodnotit odborná porota a svého vítěze si zvolí také diváci. Pro nejlepší jsou připraveny stejně jako v minulých letech atraktivní ceny, kromě jiného si vítěz odveze originální pozlacenou šavli na sabrage v hodnotě 10 000 Kč, obří láhev sektu (18 litrů), zájezd…!

Všichni soutěžící se mohou zúčastnit některého z pokusů o zápis do Guinnessovy knihy rekordů (bude upřesněno na místě).

Akce opět proběhne pod širým nebem na Vinařském dvoře a je koncipována jako velká garden párty mezi vinicemi. Bude samozřejmě připravena i mokrá varianta. I letos bude každý soutěžící prezentovat svůj vlastní vybraný sekt, čímž se opět zvýší atraktivnost klání. Můžete udělat reklamu své firmě, oblíbenému sektu nebo překvapit něčím originálním, co může zaujmout nejen diváky, ale i odbornou porotu. Podmínkou je, že to musí být sekt vyrobený klasickou metodou kvašením v láhvi. Kdo má ambice na postup z kvalifikace až do finále, lehce si spočítá, že by si měl přivést sektů minimálně devět. Samozřejmě budou k dispozici i rezervní sekty od pořadatelů.

Pořadatelé zajišťují ubytování. Informace o ubytování podá Jana Čadík, tel: 605 276 362, e-mail: jana@ujenoura.cz.

Přihlásit se je nutné nejpozději do 3. června 2017 buď na www.ujenoura.cz/sekani-sektu/ nebo e-mailu info@moravskysommelier.cz.

Všichni soutěžící budou soutěžit na vlastní nebezpečí, což před zahájením klání stvrdí svým podpisem!

Akce má omezenou kapacitu, a proto je nutné nahlásit dopředu Váš případný doprovod. Pro doprovod soutěžících je připraveno zvýhodněné vstupné 1500 Kč (maximálně 2 členové doprovodu na 1 soutěžícího).

Cena vstupenky je 2900 Kč, členové Asociace sommelierů ČR mají zvýhodněné vstupné 2400 Kč.

 

Na setkání s Vámi se těší

Moravský sommelier Libor Nazarčuk & Jan Ivičič

Přihláška pro soutěžící

Program & info 2017

13. ročník Mistrovství ČR v sekání sektů , sobota 10. června 2017

Šumivý a kulinářský program

  • 15.00 Welcome drink – Champagne Solessence brut J-M Sélèque.
  • 15.30 Semifinále soutěže sommelierů v sekání sektů.
    • Degustace šumivých vín (srovnání sektů vyrobených klasickou metodou kvašením v lahvi z Česka a celého světa šumivých vín).
    • Ochutnávka tichých vín ze všech čtyř moravských podoblastí.
    • Originální Jeňourův raut ve sklepních prostorách.
    • Odpolední grilování na Vinařském dvoře, opékaná selátka.
    • Ochutnávka letních osvěžujících kanapek a „fingerfood“.
    • Pokus o zápisy do Guinnessovy knihy rekordů.
    • Každých 30 minut sabrage láhve champagne pro vylosovaného diváka.
    • Sekání sektů diváky pod dohledem mistrů tohoto oboru – sekněte si láhev pro Nadační fond Českého rozhlasu SVĚTLUŠKA.
    • Soutěž o nejrychlejší vypití nejmenší láhve šumivého vína na čas – pokus o překonání jednoho z rekordů, výtěžek opět přispěje Nadačnímu fondu Českého rozhlasu SVĚTLUŠKA. Ti nejlepší se utkají na pódiu!
    • Exhibice trojnásobných mistrů ČR v sekání sektů.
    • Nabídka, prodej a ukázka servisu exkluzivních doutníků.
  • 17.00 „Champagne na skleničku, menu na vidličku, aneb Champagne není jen aperitiv!“ – snoubení champagne s degustačními sousty pod vedením Zlatko Míčky.
  • 19.00 Finále Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektů.
  • 20:30 Vyhlášení výsledků soutěže sommelierů a diváckých soutěží.
  • 21:00 Pokračování garden party, rautu a degustací, tentokrát s DJ 🙂
  • 23:00 Gulášovka takřka půlnoční.
  • 01:00 Závěr akce.

Cena vstupenky činí 2900 Kč za osobu, objednávky vyřizuje:

Jana Čadík, tel: +420 605 276 362, e-mail: jana@ujenoura.cz

Další informace na:

www.facebook.com/sekanisektu

O soutěži

Mistrovství České republiky v sekání sektů se koná vždy v červnu na jižní Moravě, v srdci vinařství naší země. A jelikož ke koloritu jižní Moravy neodmyslitelně patří vinné sklepy, děje se tak v jednom z největších a nejlepších vinných sklepů, ve sklepě U Jeňoura ve vyhlášené lokalitě Nechory u Prušánek na Hodonínsku.

Vlastní soutěž je netradiční v tom, že srovnává především praktické dovednosti sommelierů, kteří se utkávají ve dvou disciplínách – v sekání sektu neboli sabráži a servisu sektu. V dopoledním kvalifikačním kole každý účastník nejprve předvede klasický servis sektu a poté jeho otevření useknutím hrdla láhve šavlí nebo jinou sečnou zbraní. Nejlepší pak postoupí do finále, kde si před diváky obě disciplíny zopakují. Navíc ve volné disciplíně předvedou useknutí hrdla sektu dalším libovolným způsobem či nástrojem.

Celá akce je koncipována jako velká garden párty mezi vinicemi, ale je připravena i mokrá varianta pro případ nepřízně počasí. Výkony soutěžících hodnotí nejen mezinárodní odborná porota, ale svého vítěze si volí i samotní diváci. Nechybí ani pokusy o zápis do Guinnessovy knihy rekordů či přehlídka originálních šavlí na sabráž a připraveno je i několik překvapení. Na atraktivní ceny se mohou těšit nejenom nejlepší soutěžící, ale zkrátka nepřijdou ani hlasující účastníci z řad diváků.

Co vás čeká v Nechorech dále? Především krásný sklep a v něm degustace šumivých vín vyrobených klasickou metodou kvašením v láhvi. Budete mít možnost porovnat kvalitu tuzemských sektů se zahraničními, včetně vyhlášených francouzských Champagne, Crémant de Bourgogne, španělských Cava a či exotických sektů například z Brazílie. Sami rozhodnete, který bude vyhlášen vítězem přehlídky. Kdo bude mít bublinek dost, může přejít na tichá vína a ochutnat produkci ze všech čtyř moravských vinařských podoblastí. Ke kvalitním vínům patří samozřejmě také výborné jídlo, a proto nebudou chybět speciality nejen moravské kuchyně. Odkaz na pozvánku a program aktuálního ročníku najdete v nabídce vlevo.

Přihlaste se k odběru