Vína ročníku 2015

Loňská vína jsme ponechali až do března ležet na kalech z kvasinek, čímž jsme docílili výraznější a plnější chuti. S loňským ročníkem jsme také oblékli naše vína do nového kabátu – do štíhlejších lahví s novými etiketami.
Všechna naše vína si můžete zakoupit osobně ve Vinných sklepech, v recepci hotelu Beatrice či je objednat na http://www.ujenoura.cz/eshop/

 

Vinný lístek

 

Ryzlink vlašský

Moravské zemské víno 2015, suché

Cukernatost: 20° ČNM

Zbytkový cukr: 3 g/l

Celkové kyseliny: 6,9 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 1/16

Víno světle žluté barvy se zelenými odlesky, ve vůni dominuje zelené jablko a angrešt. Chuť je intenzivní s tóny mirabelek, nezralého angreštu a kiwi. Víno se hodí k jemným úpravám kuřecího a králičího masa či k listovému salátu s opraženou slaninou nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  140,- Kč

 

Veltlínské zelené

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 20° ČNM

Zbytkový cukr: 4,6 g/l

Celkové kyseliny: 5,3 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 2/16

Víno žlutozelené barvy s výraznou vůní červeného rybízu a kapary. Ovocná rozvinutá chuť je plná zralých hrušek, broskví a moruší. Víno dobře doplní pečeného kapra, pořádně vychlazené podávejte jako aperitiv nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l: 140 ,- Kč

 

Ryzlink rýnský

Moravské zemské víno 2015, suché

Cukernatost: 22,5° ČNM

Zbytkový cukr: 3,6 g/l

Celkové kyseliny: 6,7 g/l

Alk. 13% obj.

Č. šarže 3/16

Ocenění: Stříbrná medaile, Valtické vinné trhy 2017

Víno světle zlaté barvy, máslovo-melounovou vůni podtrhuje jemně minerální chuť s vanilkovo-citronovými tóny. Dochuti vévodí sušené meruňky a ringlový džem. Doporučujeme k filetu z tresky či salátu Caesar, ale snese i dobře ugrilované maso nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  220,- Kč

 

Chardonnay

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 22,5° ČNM

Zbytkový cukr: 4,4 g/l

Celkové kyseliny: 7,1 g/l

Alk. 13% obj.

Č. šarže 4/16

Ocenění: Zlatá medaile, Grand Prix Vinex 2017

Víno slámově žluté barvy s dobrou viskozitou. Ve vůni je výrazná vanilka s vypáleným dřevem a sušená květinová louka. Silná chuť evokuje exotické ovoce, skořici a meruňkový koláč. Podávejte k vepřovému kolenu, výpečkům či bažantovi, ke smetanovému dortu nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  220,- Kč

 

Sauvignon Blanc

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 22° ČNM

Zbytkový cukr: 4,4 g/l

Celkové kyseliny: 6,7 g/l

Alk. 13% obj.

Č. šarže 5/16

Víno zářivé zelenožluté barvy, ve vůni se mísí mangovo-citrusové aroma s minerálními tóny. V chuti vás zaujme minerální slanost s grepem, čerstvou bazalkou a bílým rybízem. Hodí se k salátu s liškami, slanému cibulovému koláči či lososové terině nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  250,- Kč

 

Rulandské šedé

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 25° ČNM

Zbytkový cukr: 9,7 g/l

Celkové kyseliny: 6,3 g/l

Alk. 14% obj.

Č. šarže 6/16

Ocenění: Stříbrná medaile, Galerie Rulandských vín 2016

Víno sytě zlatavé barvy s odlesky černého čaje a smetanovou vůní s tóny zralých fíků, rozinek a bergamotu. Hebká chuť meruněk, zralého ananasu a čerstvé trávy je podtržena příjemnou kyselinkou. Je vhodné k jablečnému štrůdlu, vanilkové zmrzlině, krůtě s houbovou nádivkou nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  250,- Kč

 

Pálava

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 24° ČNM

Zbytkový cukr: 5,6 g/l

Celkové kyseliny: 5,7 g/l

Alk. 14% obj.

Č. šarže 7/16

Víno krásně zlaté barvy se smetanovou vůní vlašských ořechů a mandarinek. V chuti můžete cítit nejvíce liči, sušené ovoce, vánoční koření a čerstvé máslo. Tuto pálavu si dejte k jehněčímu ragú, perličce s bylinkami či ořechovo-karamelovému dortu nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  250,- Kč

 

Hibernal

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 25° ČNM

Zbytkový cukr: 5,6 g/l

Celkové kyseliny: 5,8 g/l

Alk. 14% obj.

Č. šarže 8/16

Ocenění: Stříbrná medaile, Grand Prix Vinex 2017

Víno jiskrné žluté barvy s vůní zralých nektarinek a vanilky. Vyvážená chuť s dobrou kyselinkou a ovocnou šťavnatostí liči, nektarinky a broskve, které přetrvávají i v delší dochuti. Svou vyvážeností je toto víno univerzálním společníkem celého menu, dejte si je k čerstvému kozímu sýru nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  220,- Kč

 

Zweigeltrebe rosé

Moravské zemské víno 2015, polosuché

Cukernatost: 21° ČNM

Zbytkový cukr: 7,6 g/l

Celkové kyseliny: 5,5 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 9/16

Víno zářivě oranžovorůžové barvy s vůní fialek a kvetoucího vinohradu. Chuť je ovocná, plná, s jemnými tóny májových třešní a šťavnatou kyselinkou. Toto víno si vychutnáte na ledu, stejně jako při pokojové teplotě. Podávejte k jemné kuřecí galantině, uzené vepřové panence nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  180,- Kč

 

Pinot Noir claret

Moravské zemské víno 2015, polosladké

Cukernatost: 23,5° ČNM

Zbytkový cukr: 23,8 g/l

Celkové kyseliny: 7,6 g/l

Alk. 12% obj.

Č. šarže 10/16

Víno krásně světlé barvy s meruňkovými odlesky a vůní červeného melounu, tóny lněného oleje a ranního lesa. V chuti ucítíte čerstvě upečený meruňkový koláč a zralé bílé moruše. Víno dobře doplní uzeného lososa, jemné úpravy kančího masa, jahodový sorbet, cheddar nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 10-12 °C

Cena za 0,75 l:  250,- Kč

 

Zweigeltrebe

Moravské zemské víno 2015, suché

Cukernatost: 22° ČNM

Zbytkový cukr: 0,1 g/l

Celkové kyseliny: 5 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 11/16

Víno fialovočervené barvy se zakulacenou vůní borůvek s višňovými tóny. Intenzivní chuti tmavého ovoce vévodí ostružina, je plná a komplexní, s tóny páleného dřeva. Skvěle se hodí k pečené kachně s červeným zelím či živáňské pečeni nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 14-16 °C

Cena za 0,75 l:  150,- Kč

 

Dornfelder

Moravské zemské víno 2015, suché

Cukernatost: 19° ČNM

Zbytkový cukr: 0,1 g/l

Celkové kyseliny: 4,2 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 12/16

Víno temně fialové barvy až s černými náznaky. Ve vůni se mísí kořenité tóny s višňěmi a s usní. Překvapivě jemná chuť je plná ostružin, lékořice, badyánu a sena s příjemnou tříslovinou. Skvěle se hodí ke zvěřinovému ragú, hovězímu tartaru nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 14-16 °C

Cena za 0,75 l:  180,- Kč

 

Neronet

Moravské zemské víno 2015, suché

Cukernatost: 23° ČNM

Zbytkový cukr: 0,1 g/l

Celkové kyseliny: 4,5 g/l

Alk. 12,5% obj.

Č. šarže 13/16

Ocenění: Stříbrná medaile, Grand Prix Austerlitz 2016

Víno inkoustově černé barvy s fialovými odlesky s vůní rybízového listí, tabáku a černého bezu. V chuti můžete cítit sušené švestky, tmavé ovoce, uležená povidla a silnou, leč neubíjející tříslovinu. Vychutnejte si jej k divočákovi se šípkovou omáčkou, zajíci na černo či k sýrům nebo pijte jen tak pro potěšení.

Podávejte při teplotě 14-16 °C

Cena za 0,75 l:  250,- Kč

 

 

Nechory

Nechory jsou malou vinařskou vesničkou v regionu Podluží, která patří k Prušánkám. Nechory jsou zajímavé tím, že leží asi kilometr za obcí, je tu na pět set vinných sklepů, a slouží pouze k jednomu účelu – k pěstování révy vinné a výrobě vína. Místní v okolních vinicích pěstují hrozny, které ve sklepích zpracovávají pro svoji spotřebu. 

Dárková vína

Pro Vaše hosty, obchodní partnery, zaměstnance nebo přátele nachystáme dárkové víno s logem Vaší společnosti, s názvem setkání či příležitosti (vzhled etikety připravíme v souladu s Vašimi představami). Víno uzavřené korkovou zátkou adjustujeme kapslí, etiketou a balíme do krabiček, popř. tašek.

Degustace

Degustace vína v našem degustačním sklepě je častým doplňkem celého večera U Jeňoura. Probíhá zpravidla po hlavní večeři tak, aby hosté nejen ochutnali vína naší produkce se zajímavým výkladem, ale aby se i pobavili, popř. diskutovali na vinná témata… Degustace většinou trvá asi půl hodiny a „koštuje“ se 5 vzorků vína, většinou loňský ročník a pár starších vzorků. Na přání vám rádi připravíme degustaci starších, archivních vín. 

Chcete zažít tématickou degustaci? Po domluvě rádi připravíme:

  1. vertikální degustaci jedné odrůdy
  2. degustaci šumivých vín, sektů, popř. Champagne
  3. degustaci oblastí – ať už tuzemských nebo zahraničních
  4. degustaci s praktickým školením „degustátorské minimum“

O našem víně

Jeňour

V roce 1978 jsem jako patnáctiletý navázal na vinařskou tradici svých předků a samostatně vyrobil svoje první víno. Bylo z hroznů vypěstovaných v tradiční nechorské vinařské trati, ze které vyráběl víno již můj pradědeček. Vinohrad postupně zanikal a v současné době se na stejném pozemku nachází část našich sklepů a ovocný sad. Než byl v roce 1970 vybudován první sklep, na který nyní navazuje komplex sklepů u Jeňoura, vyráběli naši předkové víno ve vrchních Nechorách.  Další sklepy byly postaveny v letech 2003 až 2011. Víno vyrábím spolu se starším synem. Současné naše nové vinice o výměře 5 ha se nacházejí v trati Podkovné vzdálené dva kilometry od sklepa.

Naší snahou je vyrábět vína plná, květnatá a autentická s osobností jejich autora, hlavně ale taková, aby si na nich pochutnali všichni ti, kteří je budou popíjet ať už přímo u nás ve sklepě, či kdekoli jinde. Prožít opojení a povznesení, či zážitek opití z dobrého vína patří k příjemným chvílím v životě člověka.  A Když nám hosté, konzumenti a pijáci naších vín dávají tuto zpětnou vazbu, víme, že naše tvrdá práce je naplněna. Není potřeba žádných vzletných ód, kdo pije víno jenom proto, aby zahnal žízeň?

I když některá mladá sudová vína podáváme hostům již v prvních listopadových týdnech daného ročníku, u vín podávaných později a hlavně lahvových je enologický proces zdlouhavější. Rádi jim pokud možno půl roku necháváme čas zrání na kvasnicích a spolu s procesem pravidelného míchání vína získávají zajímavou strukturu a hlavně plnost, což po napití vybízí k dalšímu doušku. Toto navazuje na primární práci s hrozny a mošty, kdy řešíme chlazení, fermentaci, macerování, což výše popsanému předchází. Vína následně lahvujeme koncem května a ty jsou díky této technologii ideální k vypití v následujících dvou a více letech, kdy dosahují optimální zralosti a buketu. S lahvováním jsme začali s ročníkem 1998 a v posledních letech využíváme služeb rakouské profesionální mobilní lahvovací linky, která u vín zaručuje potřebnou stabilitu a sterilitu.

Víno, které lahvujeme, pochází ze čtyř pětin z moštů, které dosáhly 21 stupňů a více cukernatosti a nejsou doslazená. Přesto je označujeme jako Moravské zemské víno. Důvodem je celková odtažitost vůči byrokratickým procesům. Stojíme za tím, co je uvedeno na etiketě a spoléháme na vzájemnou důvěru mezi vinařem a zákazníkem.

Jan Ivičič – Jeňour, majitel a sklepmistr Vinných sklepů U Jeňoura

Přihlaste se k odběru