Otevřené sklepy

Dvakrát do roka se u Nechor koná akce „K Nechorám do sklepa“, kdy 23 vinařství otvírá svoje sklepy a nabízí svoej víno k degustaci. Pro aktuální informace, termíny a vstupenky sledujte stránku Nechorští vinaři.

 

Kromě toho můžete v rámci akce „S vinařem u Nechor“ ochutnat Jeňourova vína od čtvrtka do středy 6. – 12.8, denně od 14 do 19 hodin.

 

Kde koupíte naše víno?

Víno naší produkce si koupíte přímo u nás ve Vinných sklepech U Jeňoura a v recepci Hotelu Beatrice anebo je objednávejte v našem e-shopu.

Chcete naše víno nabízet ve své restauraci, kavárně, vinárně, obchůdku, či jím obdarovat svoje zákazníky nebo obchodní partnery? Napište nám na vita@ujenoura.cz.

 

Jeňourovo víno si můžete dát v těchto restauracích:

 

Zámek Zábřeh, Ostrava

Hotel City.City, Ostrava

Hostinec u Semináru, Brno

Restaurace Pavillon, Brno

Bistra a prodejny ryb Ocean48, Brno

Vinárna sklípek U Tomáše, Zlín

Restaurace Morava Camp, Mohelnice

Hostinec Na statku, Jakubov u Karlových Varů

3F Bistro, Cheb

Valašský šenk Zavadilka, Prostřední Bečva

 

 

Jeňourovo víno si můžete koupit v těchto vinotékách a obchodech:

 

Wine & Gourmet shop Retro Consistorium, Brno

V Praze a v Brně se po našich vínech ptejte ve vinotékách Moravská banka vín. V Praze ji naleznete v areálu holešovické tržnice (hala 28), v Brně Moravská banka vín sídlí na adrese Hlinky 156/88 u výstaviště.

Doprava zdarma

Pijte naše víno doma – vstup do e-shopu..

Všechna naše vína si můžete koupit osobně u nás, ve Vinných sklepech U Jeňoura, v recepci hotelu Beatrice či si je objednat na v našem e-shopu., kde také najdete aktuální nabídku. Kromě toho o nás můžete zakoupit archivní vína stará i patnáct let a více. Seznam dalších míst, kde si Jeňourovo víno můžete koupit, najdete zde.

Víno, které můžete u Jeňoura ochutnat, pochází z našich vlastních vinic na viniční trati Podkovné na rozhraní katastru Prušánek a Nového Poddvorova poblíž rozhledny „Na Podluží“. Obhospodařujeme 5 hektarů vinic, na kterých máme vysazeno 27 000 hlav těchto odrůd:

Veltlínské zelené, Hibernal, Chardonnay, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Solaris, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Sauvignon Blanc. Červené: Dornfelder, Pinot Noir, Cabernet Cortis, a malé množství z odrůdy Neronet, která leží vedle Hotelu Beatrice.

Bílá vína necháváme ležet šest měsíců na kvasnicích či jemných kalech a mícháme je, čímž dosáhneme delší a plnější chuti a vůně. Červená vína vždy zrají v dřevěných sudech alespoň šest měsíců a na kvasnicích. část Dornfelderu a Pinotu Noir jsme však nechali ležet v dřevěných a použitých barikových sudech rok a půl, a můžete se těšit na Chardonnay 2018, které leželo také asi rok a půl v barikových sudech.

Nechory

Nechory jsou malou vinařskou vesničkou v regionu Podluží, která patří k Prušánkám. Nechory jsou zajímavé tím, že leží asi kilometr za obcí, jsou tu přes čtyři sta vinných sklepů, které slouží pouze k jednomu účelu – k pěstování révy vinné a výrobě vína.

Dříve bývaly vinné sklepy v trati Drahy při cestě do Čejkovic. Tam se ale tehdy nacházel i nejbližší kostel, a často se stávalo, že prušánečtí občané, zejména muži, na nedělní bohoslužbu vůbec nedorazili. Ve snaze zabránit „pohanským podzemním mším“ místních vinařů nechali majitelé panství sklepy zbourat a poskytli pozemky k výstavbě sklepů u Nechorách. A pro jistotu nechali postavit i nový kostel přímo v Prušánkách.

Historii vinařství a sklepů v Prušánkách dokládá vojenská mapa z let 1764 – 1768.

V současné době patří Prušánky ke sto patnácti obcím vinařské podoblasti Slovácká a se svými zhruba dvěma sty padesáti hektary vinic patří k největším vinařským obcím této oblasti.

V Prušánkách jsou čtyři viniční trati: Nechory, Úlehle, Podkovné a Čtvrtky, na kterých se pěstuje zejména červené víno, jako Frankovka, Modrý Portugal, Svatovavřinecké, Zweigeltrebe a Cabernet Moravia, z bílých odrůd Veltlín, Ryzlink rýnský a vlašský, Neuburg, MüllerThurgau, Chardonnay, Sauvignon a další.

A správně se říká „u Nechor“ – Nechory jsou viniční trať, a sklepy leží u této trati, tedy u Nechor, NE v Nechorách. 😉

Dárková vína

Pro Vaše hosty, obchodní partnery, zaměstnance nebo přátele nachystáme dárkové víno s logem Vaší společnosti či s názvem příležitosti, dle  domluvy je zabalíme do dárkových taštiček.

 

Degustace

Degustace vína v našem degustačním sklepě je častým doplňkem celého večera U Jeňoura. Probíhá zpravidla po hlavní večeři tak, aby hosté nejen ochutnali vína naší produkce se zajímavým výkladem, ale aby se i pobavili, popř. diskutovali na vinná témata… Degustace většinou trvá asi půl hodiny a „koštuje“ se 5 vzorků vína, většinou loňský ročník, popřípadě pár starších vzorků. Na přání vám rádi připravíme degustaci starších, archivních vín. 

O našem vinařství

Jeňour

V roce 1978 jsem jako patnáctiletý navázal na vinařskou tradici svých předků a samostatně vyrobil svoje první víno. Bylo z hroznů vypěstovaných v tradiční nechorské vinařské trati, ze které vyráběl víno již můj pradědeček. Vinohrad postupně zanikal a v současné době se na stejném pozemku nachází část našich sklepů a ovocný sad. Než byl v roce 1970 vybudován první sklep, na který nyní navazuje komplex sklepů u Jeňoura, vyráběli naši předkové víno ve vrchních Nechorách.  Další sklepy byly postaveny v letech 2003 až 2011. Víno vyrábím spolu se starším synem. Současné naše nové vinice o výměře 5 ha se nacházejí v trati Podkovné vzdálené dva kilometry od sklepa.

Naší snahou je vyrábět vína plná, květnatá a autentická s osobností jejich autora, hlavně ale taková, aby si na nich pochutnali všichni ti, kteří je budou popíjet ať už přímo u nás ve sklepě, či kdekoli jinde. Prožít opojení a povznesení, či zážitek opití z dobrého vína patří k příjemným chvílím v životě člověka.  A Když nám hosté, konzumenti a pijáci naších vín dávají tuto zpětnou vazbu, víme, že naše tvrdá práce je naplněna. Není potřeba žádných vzletných ód, kdo pije víno jenom proto, aby zahnal žízeň?

I když některá mladá sudová vína podáváme hostům již v prvních listopadových týdnech daného ročníku, u vín podávaných později a hlavně lahvových je enologický proces zdlouhavější. Rádi jim pokud možno půl roku necháváme čas zrání na kvasnicích a spolu s procesem pravidelného míchání vína získávají zajímavou strukturu a hlavně plnost, což po napití vybízí k dalšímu doušku. Toto navazuje na primární práci s hrozny a mošty, kdy řešíme chlazení, fermentaci, macerování, což výše popsanému předchází. Vína následně lahvujeme koncem května a ty jsou díky této technologii ideální k vypití v následujících dvou a více letech, kdy dosahují optimální zralosti a buketu. S lahvováním jsme začali s ročníkem 1998 a v posledních letech využíváme služeb rakouské profesionální mobilní lahvovací linky, která u vín zaručuje potřebnou stabilitu a sterilitu.

Víno, které lahvujeme, pochází ze čtyř pětin z moštů, které dosáhly 21 stupňů a více cukernatosti a nejsou doslazená. Přesto je označujeme jako Moravské zemské víno. Důvodem je celková odtažitost vůči byrokratickým procesům. Stojíme za tím, co je uvedeno na etiketě a spoléháme na vzájemnou důvěru mezi vinařem a zákazníkem.

Jan Ivičič – Jeňour, majitel a sklepmistr Vinných sklepů U Jeňoura

Přihlaste se k odběru